Priljubljen avtohtoni Šipon

Lahko bi rekli, da je izjemno popularna vinska sorta Šipon nekakšen prepoznaven okus Prlekije in ena najokusnejših posebnosti naše pokrajine.

Lega Ljutomersko – Ormoških goric je tej sorti “pisana na kožo”  in ji posledično daje neprekosljivo kakovost.

Njegovo ime naj bi po legendah nastalo med tem, ko so Napoleonovi vojščaki – ki so se ustavili v naših krajih – ob pitju tega vina vzlikali »C’est bon« (kar pomeni dobro), domačini pa so to razumeli kot Šipon : )

Šipon lahko zadovolji skoraj vse okuse, saj je lahko suh, polsuh, polsladek ali sladek kot predikat.

Opojen Renski rizling

Renskemu rizlingu ali po domače rizlingu, mnogi strokovnjaki in poznavalci zaradi unikatne arome, kakovosti in bogate cvetice pravijo kralj belih vin.

Mi pa mu pravimo kar “naš ponos”.

Sorta zahteva najboljše lege, z dobro zemljo in prisojnimi toplimi položaji z veliko sonca, česar mu v naših vinogradih ne manjka, zato se to čudovito vino z bogato izraženo cvetico in aromami, krasno povezuje z lokalno kulinariko.

Vino se odlično stara in z leti pridobiva na kvaliteti.

Veličasten Rumeni muškat

Rumeni muškat je ena najstarejših žlahtnih sort, ki naj bi izvirala že iz časa stare Grčije, naši vinogradi pa so jo okronali za sladko kraljico med vini Brenholc.

Sorta zahteva zračna tla z odličnimi legami (česar je v naši sončni Prlekiji na pretek), zato se to čudovito vino s sortno cvetico in izjemno bogato aromatičnostjo, odlično poda našim sladicam.

Za staranje ta sorta sicer ni najbolj primerna, se pa le redkokdo lahko upre zapeljivi aromi njenih grozdov, zato velja pravilo, da morajo na trgatvi Rumenega muškata, “brači” ves čas žvižgati : )

Pomembno je,  da grozdje obiramo ob pravem času, saj bomo le tako dobili vrhunsko žlahtno kapljico z očarljivim vonjem ter polnim, sladkim okusom.

Edinstven Muškat ottonel

Odličen Muškat ottonel je le še en dokaz opojnih razsežnosti naše vinorodne pokrajine, saj je ta žlahtna sorta drugje po svetu prava redkost.

Izvira iz Francije in naj bi bila še posebno “izbirčna” glede primerne zemlje za njeno najbolj optimalno rast in razvoj njene značilne sladkasto osvežilne arome, ki prepriča tudi tiste z najbolj izbranim okusom.

Če je grozdje ob pravem času pobrano, vino bogati nežna muškatna aroma, polnega sladkega okusa…

Zato ga pri nas radi ponujamo za posebne priložnosti, kot aperitiv in desertno vino.

Prav tako pa se samo grozdje odlično poda k zobanju oreščkov ali k našemu pestremu sirnemu narezku.